OCAK: Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi (TÜMKAD), Gastronomi başta olmak üzere Turizm İşletmeciliği, Seyahat İşletmeciliği, Turizm Rehberliği ve Rekreasyon Yönetimi alanlarında ele alınmış Türk mutfak kültürüne dair özgün bilimsel araştırma makaleleri yanı sıra derleme makale, olgu sunumu, tezden yayın ve çeviri türünden çalışmaları yayımlamaktadır. Dergi açık erişim politikasına sahip olup araştırmaların yayınlanması esnasında katkı sağlayan araştırmacılardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
TÜMKAD, yayın başvurusu için gönderilen makaleleri ön değerlendirme ve hakem değerlendirmesinden oluşan iki aşamalı bir makale değerlendirme sürecinden geçirmektedir.
Ön değerlendirme aşamasında editör tarafından çalışma içeriğinin dergi yayın politikasına ve yazım kurallarına uygunluğu kontrol edilir.
Yazım kurallarına uygun olmayan çalışmalar hususunda yazarlar ile tekrar iletişime geçilir. Bir hafta içerisinde yazım kuralına uygun düzenlenip gönderilmeyen çalışmalar için süreç sonlanır. Yazım kurallarına uygun gönderilen çalışmaların ise öncelikle İThenticate programı vasıtasıyla intihal taraması yapılır.
iThenticate programı ile çevrim içi yapılan tarama sonucunda intihal oranı ile ilgili iki hususa dikkat edilmektedir. Bu hususlardan ilki, çalışma ile ilgili genel intihal oranıdır. Bu oranın %20’nin altında olması istenmektedir. İkinci husus intihal raporundaki detaylardır. Çalışmanın genel intihal oranına bakılmaksızın intihal raporunda herhangi bir çalışmadan yapılan alıntı oranının %3 ve üzerinde olmaması gerekmektedir. İntihal taraması sonrası genel intihal oranının %20’den az, kaynak başına yapılan intihal oranının ise %3’ten düşük olması gerekmektedir.
İntihal taramasından geçen çalışmalar özverili bir şekilde nesnel bir bakış açısı ile hakem değerlendirme sürecine alınır. Çift kör hakemlik şeklinde yürütülen hakem değerlendirme sürecinde çalışma konusunda uzman ve ilgili alanda çalışmaları olan hakemlere yönelik titiz bir araştırma yürütülerek en az iki hakeme hakemlik daveti gönderilir. Hakemlik daveti içerisinde davetin kabulü için ve eğer kabul edilirse çalışmanın değerlendirilmesi için son tarihler yer almaktadır. Bu davete muhtemel hakemlerin yedi gün içerisinde olumlu ya da olumsuz cevap vermeleri beklenir. Hakemlik davetini kabul etmeyen ya da verilen yedi günlük süre içerisinde herhangi bir işlem yapmayan muhtemel hakemlerden hakemlik daveti geri çekilir. Hakemlik davetini kabul eden hakem sayısı en az ikiye ulaşana kadar yeni muhtemel hakemlere davet gönderilir.
Hakemlik davetini kabul eden hakemlere, hakem değerlendirme formu gönderilerek değerlendirmelerini tamamlamaları için en çok 30 gün süre verilmektedir. Bu süre sonunda görev tamamlanmaz ise hakemlere bir hafta arayla iki kez hatırlatma mesajı gönderilmekte ve hakem tarafından ek süre talebi olmazsa veya hakemlik görevi tamamlanmazsa görev iptal edilmektedir. Hakemler, değerlendirme süresine ilave olarak ek süre talep ederlerse editörlük, makalenin değerlendirme sürecini dikkate alarak hakemlere ek süre tanımaktadır. Hakemlik görevi tamamlandığında dergi editörlüğü tarafından hakemlere “Hakem Teşekkür Belgesi” gönderilmektedir.
Dergiye gönderilen çalışmaların değerlendirilmesi için çift körleme yöntemi kullanılır. Bu yöntemde yazar ve hakem kimlikleri gizli tutulur. OCAK: Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi yönetim sistemine girilen isim ve elektronik posta adresleri gibi kişisel bilgiler, yalnızca bu derginin bilimsel amaçları doğrultusunda kullanılmakta, başka bir amaç veya bölüm için kullanılmamakta ve üçüncü taraflarla paylaşılmamaktadır.
Değerlendirme neticesinde iki hakemden olumlu rapor alan makaleler yayımlamak üzere sıraya alınır. Eğer bir hakem olumlu, diğer hakem olumsuz bir görüş belirtirse, çalışma üçüncü bir hakeme gönderilir. Üçüncü hakemin raporu sonucunda çalışmanın yayınlanıp yayınlanmayacağı belirlenir.
Hakem değerlendirme sürecinde, hakemlerin verdikleri düzeltme isteklerinin daha kolay değerlendirilebilmesi için yazarlardan, revizyonları içeren çalışmalarıyla birlikte hakemlerin düzeltme isteklerine karşılık yapılan revizyonların ve yazar açıklamalarının yer aldığı bir rapor talep edilmektedir. Bu raporda yazarlar, istenen düzeltmeleri yapıp yapamadıklarını, yaptılarsa düzeltme ile ilgili açıklamalarını, yine yap(a)madılarsa da neden yap(a)madıklarıyla ilgili açıklamalarını dile getirmektedir.
Bir makalede tüm hakemlerin değerlendirmeleri tamamlandığı gün makale ile ilgili editör kararı alınıp yazarlara bildirilmektedir. Hakemlerin tekrar görmek istemedikleri revizyon talebi durumunda, yazarlara revizyonu tamamlayıp çalışmalarını göndermek için maksimum 10 gün süre tanınmaktadır. Hakemlerin tekrar değerlendirmek istedikleri revizyon talebinde ise yazarlardan maksimum 15 gün içerisinde revizyonu tamamlayıp göndermeleri istenmektedir. Yazarlar ek süre isterse editörlüğün kararına göre ek süre tanınabilir.
Yazarlardan makale ile ilgili revizyon geldiğinde, eğer hakemler tekrar değerlendirme yapacaklarsa hakemlere yönlendirilmekte, eğer tekrar değerlendirme yapılmayacaksa en kısa sürede editör kararı verilmektedir. Hakemler, ilk değerlendirme sonrası verdikleri revizyon isteği kararına göre tekrar değerlendirme yapacaklarsa bu süreçte yedi gün değerlendirme süresi tanınmaktadır.
Telif Hakkı
Yayımlanan makalelerin her türlü telif hakkı OCAK: Türk Mutfak Kültürü Araştırmaları Dergisi’ne, hukuki ve bilimsel sorumlulukları ise yazar(lar)ına aittir. Bu doğrultuda dergiye gönderilen tüm çalışmalar için yazar/yazarların telif hakkı devir formunu imzalayarak [email protected] adresine göndermeleri gerekmektedir.